Het onderwijs heeft sinds de zomervakantie haar deuren weer geopend en heel veel leerlingen komen weer in het schoolgebouw. Voor docenten zijn er allerlei scenario's uitgedacht en protocollen opgesteld. Zowel door schoolbesturen als allerlei vakbonden en vakverenigingen. Super!
Maar wat nou als een leerling thuis in quarantaine moet, omdat er iemand uit het gezin of de leerling zelf positief getest is op COVID-19? Onderwijsland wordt wel geacht, vanuit het ministerie van OCW, dat de leerling bij thuisquarantaine wel de lessen moet kunnen blijven volgen en interactie moet kunnen hebben met de docent. Tegelijkertijd zeggen o.a. de VO-raad dat je als werkgever niet van je docent mag vragen om tegelijkertijd online en offline les te geven en interactie te hebben. Dus wat nu?
Een mogelijke manier is om leerlingen als buddy in de klas aan te stellen. Een buddy en de thuiszittende leerling zorgen onderling dat ze allebei zo goed mogelijk het onderwijs kunnen blijven volgen. De buddy fysiek in het klaslokaal, de thuiszittende leerling vanuit huis.
Vanuit mijn school faciliteren we deze buddy's ook met externe camera's die ze naast hun eigen schoollaptop kunnen gebruiken. En uiteraard maken we met alle betrokken (inclusief de ouders) duidelijke afspraken omtrent dit buddy-systeem. Zo spreken we af dat we alleen via Microsoft Teams de les streamen, dat er geen opnames tijdens de Teams-sessie worden gemaakt (via Teams zelf of een ander device) en dat (delen van) de les niet mag worden gedeeld met andere via welk kanaal dan ook. Op deze manier proberen we ook de privacy van de docenten zoveel als mogelijk te waarborgen.
Het grootste voordeel van het buddy-systeem is in mijn beleving dat je als docent eigenlijk geen extra werk hebt aan het verzorgen van je les aan de thuiszittende leerling. Daarnaast vraag je op deze manier als werkgever ook niet om online en offline tegelijk les te geven met interactie aan je docenten, omdat de leerlingen dit onderling zelf organiseren. Tot slot is met dit systeem de interactie met de docent en de thuiszittende leerling gewaarborgd tijdens de les. De thuiszittende leerling kan namelijk via de laptop van de buddy zijn vragen tijdens de les stellen (via chat of door middel van spraak), waarop de docent vervolgens gewoon antwoord kan geven.
Er zijn een aantal voordelen te noemen op het moment dat de buddy een externe camera gebruikt tijdens een les. Uiteraard zijn de voordelen ook deels afhankelijk van de plaats in de klas en met welke webcam je faciliteert.
Uiteraard zijn er bezwaren. Maar elk systeem heeft zijn voor en nadelen. Door goede afspraken te maken met de partijen die het buddy-systeem uitvoeren (de thuiszittende leerling en ouders daarvan, de buddy-leerling en ouders daarvan) kan je de bezwaren tot een minimum beperken.
Geen enkel systeem is 100%. Maar dat geeft geen reden om niet met dit systeem aan de slag te gaan. Communicatie, monitoring en consequenties icm een systeem zorgen ervoor dat de bezwaren tot een minimum beperkt kunnen worden.
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wil je er nog eens verder met mij over praten hoe het op mijn school wordt ingezet? Neem dan gerust contact met mij op. Dit kan via [email protected]. Mocht je van dit systeem gebruik willen maken en hulp nodig hebben bij de organisatie en implementatie? Stuur dan je verzoek naar [email protected] en samen kijken we dan naar de mogelijkheden.