Toets inleverpunt maken met Power Automate

1 april 2024
Leestijd: 3 minuten

Er is weer een toetsweek in aantocht. En dan moeten natuurlijk weer alle toetsen worden geprint. Dit geeft een hoop werk voor verschillende afdelingen binnen de school. Daarnaast levert elke docent weer in een ander format de toets aan, waardoor het bij het printen niet altijd wil lukken. Of er moet eerst de hele tijd heen en weer gemaild worden, voordat alle informatie bij elkaar is. En zijn de toetsen wel op tijd binnen? Het examensecretariaat en/of de toetsweek-coördinator is er maar druk mee om het overzicht voor elkaar te krijgen. Herkenbaar? Lees dan snel verder!

Werk jij op jouw school al met Microsoft 365? Dan heb je een prachtige en krachtige oplossing in handen om rust, structuur en overzicht aan te brengen voor het printen van toetsen voor een toetsweek. Maak hiervoor gebruik van een Toets inleverpunt die gemaakt is met Microsoft Forms. En met behulp van Power Automate zorg je ervoor dat een reguliere toets of een schoolexamen op een centrale plek in Teams/SharePoint wordt opgeslagen en dat de afdeling die de toetsen moet gaan printen een notificatie ontvangt met alle informatie. Daarnaast wordt er automatisch een Surveillance instructie gemaakt die ook met een enkele klik op de knop kan worden afgedrukt. En tot slot wordt er voor de toetsweekcoördinator / examensecretariaat een overzicht gecreëerd waarmee op eenvoudige wijze kan worden gecontroleerd of de toetsen tijdig zijn aangeleverd.

Wat heb je nodig?

 • Een Microsoft 365-omgeving van jouw organisatie
 • Een Microsoft Forms-formulier waarin docenten de toets kunnen aanleveren
 • Een Teams-omgeving waarin alle medewerkers zitten waarin je de ingeleverde documenten laat wegschrijven door Power Automate en een overzicht creëert in een Microsoft List.
 • De stroom die in Power Automate moet worden geladen.

TIP: Gebruik een algemeen Microsoft-account binnen je organisatie (bijvoorbeeld [email protected]) met A1-licentie. Zo weet je zeker dat er niets verloren gaat als iemand binnen de organisatie vertrekt.

De voorbereidingen

 1. Maak een Teams-omgeving waar alle medewerkers van de organisatie bij kunnen.
 2. Maak binnen de Teams-omgeving een map aan waarin je alle ingeleverde reguliere toetsen wilt opslaan en alle ingeleverde schoolexamens wilt opslaan. Je hoeft verder geen verdeling te maken in deze mappen.
 3. Maak een Microsoft List aan binnen de Teams-omgeving, door een tabblad aan het kanaal 'Algemeen' toe te voegen. Kies voor een nieuwe lijst en dan maken vanuit Excel. Download dit bestand en upload het om de Microsoft List te maken.
 4. Kopieer het Microsoft Forms-sjabloon 'Toets Inleverpunt' naar een account binnen je organisatie. Pas hierin aan naar behoefte:
  • Vraag 1 - Maand toetsafname
  • Vraag 2 - Voor welke jaarlaag?
  • Vraag 3 - Vak
  • Vraag 23 - Toegestane hulpmiddelen
  • Vraag 24 - Te gebruiken papier
 5. Open Power Automate en controleer in het kopje verbindingen of de onderstaande verbindingen gemaakt:

Schaf de Power Automate-stroom aan

Gebruik onderstaande knop om de stroom waarmee de toets inleverpunt zijn werk kan doen, eenmalig aan te schaffen. Zodra de betaling binnen is, kan je een afspraak met je inplannen van ongeveer 1 uur. In die tijd ontvang je van mij het ZIP-bestand dat in Power Automate geïmporteerd moet worden en help ik je de laatste wijzigingen door te voeren en verbindingen te maken om het toets inleverpunt werkend te krijgen. Alle extra ondersteuning die nodig is, is vrijblijvend en kost niets extra's.

Meer informatie nodig?

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op. Stuur een e-mail met je vragen, opmerkingen en/of suggesties naar [email protected] en ik zal je binnen 24 uur een reactie sturen.

Wie weet tot snel!

vanWelie.net
Dennis Niekel-van Welie

KvK: 78002087
IBAN: NL 57 KNAB 0502 2489 71

Contact