Onderwijs op het Fons Vitae Lyceum

Als docent scheikunde geef ik aan de 3e klas havo, atheneum en gymnasium het mooie vak scheikunde. Samen starten we een ontdekkingstocht door de wondere wereld van chemie met een methode, die geschreven is door een collega, waarin een doorlopende leerlijn zit van klas 3 t/m klas 6. (Chemie op School, www.chemieopschool.nl)

Als ict-coördinator ben ik verantwoordelijk voor alles wat met ict te maken heeft op het Fons. Samen met de systeembeheerder en twee servicedesk medewerkers, voorzien we leerlingen, collega's en ouders van antwoorden op vragen en geven we tips & tricks. Daarnaast zorgen we gezamenlijk voor het onderhoud van de ict-infrastructuur van de school in samenwerking met enkele externe partijen.

Mijn onderwijs

21st Century Skills

In mijn onderwijs besteed ik aandacht aan enkele aspecten van dit fenomeen: kritisch en creatief denken, oplossingsgericht denken, zelfregulering, samenwerken, ict basisvaardigheden en communiceren.

Onderzoekend leren

Leren doen we niet alleen vanuit een boek, maar ook vanuit de praktijk. Binnen een bepaald thema stelt elk duo een eigen onderzoek op en gaat dit onderzoek ook echt uitvoeren. Daarbij leer je ook hoe je verkregen data kan verwerken tot bruikbare informatie en hoe je daar vervolgens conclusies uit kan trekken.

Blended Learning
Het is een mooie uitdaging om de mogelijkheden van ict te combineren met het hedendaagse onderwijs. De balans tussen online en offline lesmateriaal zoeken en zorgen dat het online lesmateriaal zo optimaal mogelijk ondersteunend is aan het offline lesmateriaal, voor zowel leerling als docent.

Analoog & Digitaal onderwijs

Microsoft 365 Education
Samenwerken met collega's. Fysiek onderwijs. Onderwijs op afstand. Hybride onderwijs.

Met het Micorosft 365 for education-pakket kan je volledig en kwalitatief onderwijs blijven geven, ongeacht of dit nu binnen of buiten het klaslokaal plaats moet vinden. In alle situaties is dit pakket een mooie aanvulling voor en ter ondersteuning van de docenten en leerlingen.
Digitale & analoge didactiek
Analoog onderwijs vraagt om andere kwaliteiten dan digitaal onderwijs. Zowel in een fysiek lokaal, als daarbuiten.

Door ervaringen te delen met elkaar en te durven experimenteren, krijg je steeds meer mooie mogelijkheden om je digitale onderwijs verder te verrijken en te vergroten. En als je daar eenmaal de voordelen en het gemak van ervaart, ben je dol op digitale didactiek en wil je bijna niet meer anders!

Hulp nodig?

Neem gerust contact met mij op. Samen kijken we naar de mogelijkheden om een leuke samenwerking met elkaar aan te gaan.
Dennis van Welie
Beschikbaar voor € 65,-/uur
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onderwijs & ICT

ChatGPT - Wel of niet gebruiken in het onderwijs?

Onderwijsland is op dit moment in de ban van ChatGPT. Terecht of niet? Dat laat ik voor nu even in het midden. Met deze blogpost wil ik je meenemen in mijn bevindingen van ChatGPT en hoe ik hierover denk.

Lees verder
Volg de digitale activiteiten van je leerlingen in Microsoft Teams

Het afstandsonderwijs blijft voorlopig nog weer even van kracht. Het bijhouden van de activiteiten voor jouw vak, als docent, is een behoorlijke uitdaging. Maar Microsoft Teams kan je hier uitstekend bij helpen!

Lees verder
Ongewenste personen uit je online les / vergadering houden met Microsoft Teams

Het afstandsonderwijs en afstandswerken begint zo zachtjes aan een beetje normaal te worden. De leerlingen beginnen langzaam aan met het stoppen van de kat uit de boom kijken. Enkele leerlingen starten een ontdekkingsreis om de les te kunnen verstoren of de docent van zijn/haar digitale voetstuk te brengen in de online les. Maar hoe ga […]

Lees verder
Een mentorgesprek organiseren in coronatijd

Het is al heel vaak gezegd: Het zijn bijzondere tijden en die vragen om bijzondere oplossingen. Maar om tot succesvolle, bijzondere oplossingen te komen is het denk ik ook erg belangrijk om met elkaar ervaringen uit te wisselen en elkaar feedback te geven (gevraagd of ongevraagd).

Lees verder
Een leerling in quarantaine? Wat nu ...

Het onderwijs heeft sinds de zomervakantie haar deuren weer geopend en heel veel leerlingen komen weer in het schoolgebouw. Voor docenten zijn er allerlei scenario's uitgedacht en protocollen opgesteld. Zowel door schoolbesturen als allerlei vakbonden en vakverenigingen. Super! Maar wat nou als een leerling thuis in quarantaine moet, omdat er iemand uit het gezin of […]

Lees verder
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram