Volg de digitale activiteiten van je leerlingen in Microsoft Teams

16 januari 2021
Leestijd: 2 minuten

Het afstandsonderwijs blijft voorlopig nog weer even van kracht. Het bijhouden van de activiteiten voor jouw vak, als docent, is een behoorlijke uitdaging. Maar Microsoft Teams kan je hier uitstekend bij helpen!

Insights over je teams

Microsoft Teams bevat een hele mooie tool, genaamd Insights. Met insights kan je de digitale activiteiten die je leerlingen doen binnen een team volgen. Van vergaderingen bijwonen tot bestanden bekijken en downloaden. Alles binnen het team wordt door Teams automatisch bijgehouden per leerling.

Met deze app heb je dus volledig overzicht wat er allemaal binnen jouw teams wordt uitgevoerd in Microsoft Teams. Dit betekent einde discussie met leerlingen (of met ouders) over de inzet voor jouw vak. Want jij hebt alles digitaal "zwart op wit".

Klassenoverzicht binnen een team voor de huidige week.
Klassenoverzicht binnen een team voor de huidige week.

Hoe krijg je toegang tot Insights van je team?

Dit gaat relatief eenvoudig. Voor elk team waar jij eigenaar van bent, dien je deze app te activeren. Dit kan helaas niet in één keer voor alle teams die jij beheert.

  1. Open het team waarin je Insights wilt activeren.
  2. Druk op het + om een extra tabblad aan te maken.
  3. Kies voor de op Insights.
  4. Zet een vinkje uit en druk daarna op de paarse knop "Opslaan".

Let op! Deze app is alleen beschikbaar in klassen-teams. Dus niet in PLC- of personeelsteams.

Presentielijsten downloaden voor aanwezigheid in een kanaal-vergadering verleden tijd

Ik heb al regelmatig gehad dat ik mijn les aan het afsluiten was, mijn leerlingen gedag zij en vervolgens vrolijk de vergadering voor iedereen beëindigde. Daarna dacht ik: Owja, vergeten de presentielijst te downloaden ... Lekker bezig van Welie!

Let op! Dit geldt alleen voor vergaderingen waar een kanaal aan gekoppeld is & in het team waar dit kanaal zich bevindt, de app Insights is geactiveerd.

Met Insights heb ik dat probleem niet meer. Ik kan in Insights dus ook de aanwezigheid van de deelnemers in mijn vergaderingen bekijken, die ik binnen het team heb georganiseerd. Sterker nog, er wordt mij zelfs getoond hoeveel minuten elke leerling in mijn les aanwezig was. En ik combinatie met de camera's aan, heb ik een vrij waterdichte signaleringssysteem nu.

Het enige nadeel om op deze manier de aanwezigheid bij te houden is dat je pas uren later (tot wel 24 uur) de aanwezigheid in Insights kan terugkijken. Maar dat vind ik dan het enige nadeel. Maar ik heb wel tot 30 dagen terug bewijsmateriaal dat de leerling wel of niet lang genoeg in mijn online les aanwezig was en wel of niet hard genoeg voor mijn vak gewerkt heeft.

Meer informatie over Insights in Microsoft Teams

Microsoft heeft zelf ook nog een handleiding geschreven over Insights. Heb je hier behoefte aan, dan kan je de handleiding openen via onderstaande link:

https://support.microsoft.com/nl-nl/office/de-handleiding-voor-docenten-voor-inzichten-in-microsoft-teams-27b56255-90c0-47aa-bac3-1c9f50157181?ui=nl-NL&rs=nl-NL&ad=NL

Sparren?

Ik denk graag met je mee over de mogelijkheden die Microsoft Teams te bieden heeft voor het onderwijs, zowel op afstand als op de reguliere manier. Neem gerust contact met mij op via de chat die op elke pagina rechts onderaan te vinden is.

Mocht je verder nog leuke/handige tools weten binnen Microsoft Teams, laat dan ook vooral van je horen in de chat!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram