Matomo Analytics

6 mei 2022
Leestijd: 1 minuut

Veel websites gebruiken Google Analytics. Een prachtige tool waarmee je veel gegevens over je websitebezoekers kunt verzamelen. Gratis voor de website-eigenaar, maar niet voor je websitebezoeker. Hoe kan je toch statistische gegevens verzamelen over je website, zonder dat je je websitebezoekers laat inleveren op hun privacy en tegelijkertijd ook niet inlevert op de functionaliteiten?

Matomo Analytics is zo'n alternatief voor Google Analytics. Hoe weet ik zeker dat Matomo niet hetzelfde doet als Google? Doordat je de websitestatistieken zelf kunt hosten. Met andere woorden, ik weet zeker dat Matomo geen algoritme los kan laten op de verzamelde statistieken, omdat Matomo geen toegang heeft tot mijn webhosting waarop de statistieken worden verzameld. En het allermooiste is dat je niet inlevert op de functionaliteiten. Je kunt met Matomo praktisch hetzelfde doen als met Google Analytics, met het verschil dat je zelf de websitestatistieken kunt hosten. Hiermee kan je de privacy van je websitebezoekers garanderen, of in ieder geval 100% eerlijk communiceren over wat er wel en niet van het websitebezoek wordt verzameld. Je bent zelf volledig in controle over de statistieken.

En de prijs? Ook die is prachtig! Want als je Matomo zelf host, kost het helemaal niets om het te gebruiken. Kortom, een echte aanrader voor iedere website-eigenaar die op een privacy-vriendelijke manier informatie wil verzamelen over het gebruik van z'n website.

Alles over Matomo Analytics vind je hier.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram