Progressive Web App vs Native App

30 december 2021
Leestijd: 3 minuten

Apps in de app store op onze smartphones en tablets kennen we allemaal wel. Dit zijn doorgaans allemaal Native Apps. Maar je kunt tegenwoordig ook vanuit de browser een app op je computer, tablet of smartphone 'installeren'. Dat noemen we dan een Progressive Web App, afgekort tot PWA. Wat zijn de verschillen? In deze blogpost neem ik je een klein beetje mee in de werelden van de PWA's en Native Apps.

Native app

Een native app wordt doorgaans specifiek ontwikkelt voor één platform in een eigen programmeertaal. Zo kan je denken aan native apps die beschikbaar zijn voor Android of iOS via de betreffende stores op je smartphone of tablet.

De kenmerken zijn als volgt:

 • De snelheid van de app is hoger. Dit komt doordat alle content van de app op het device zelf wordt opgeslagen.
 • Alle content is ook beschikbaar zonder actieve internetverbinding.
 • Biedt toegang tot alle functionaliteiten van het device, waardoor de mogelijkheden enorm zijn.
 • Betere integratiemogelijkheden met andere apps die data kunnen uitwisselen.
 • De userinterface is rijker en stabieler.
 • Je kunt een zeer veilige app aanbieden.
 • Promotie via een store is mogelijk.

Er zijn ook wel een paar nadelen: vooral de kosten voor een native app zullen snel omhoog schieten. Voor een goede, kwalitatieve native app ben je al gauw duizenden euro's kwijt per platform waarop je de app beschikbaar wilt hebben. Daarnaast heb je ook te maken met abonnementskosten van de verschillende stores waarin je de apps moet plaatsen, alvorens ze door gebruikers op een tablet of smartphone kunnen worden geïnstalleerd.

Progressive Web App

Een PWA is een soort van applicatiesoftware dat is ontwikkeld om te werken in een standaard browser, zoals bijvoorbeeld Chrome, Safari, Firefox en Edge. Een PWA komt heel dicht in de buurt van een native app qua look and feel. Maar omdat ze zijn ontwikkeld met HTML, CSS en JavaScript zijn ze beschikbaar op voor elk device met een internetbrowser, dus ook een computer.

Enkele kenmerken zijn als volgt:

 • Een PWA heeft een grote vindbaarheid op het internet. Ze kunnen namelijk in elke browser geopend worden, en dus ook gevonden worden door zoekmachines zoals Google, DuckDuckGo of Bing.
 • Ze hebben een grote installeerbaarheid. Ze zijn niet beschikbaar voor één platform, maar voor alle platformen die een PWA ondersteunen.
 • Omdat een PWA online is op het web, kan het ook met een unieke link toegankelijk worden gemaakt. Dit maakt het weer makkelijker om een PWA te delen in een post, bericht of op social media zonder te verwijzen naar een app store pagina om de app te installeren.
 • Een PWA is grotendeels netwerkonafhankelijk. Nadat een gebruiker een pagina online heeft bezocht, is deze pagina daarna ook altijd offline beschikbaar. En als een bezoeker weer online komt, wordt de offline pagina direct bijgewerkt naar de meest recente versie, dus geen updates installeren.
 • Net als een native app, kan je ook via een PWA een notificatie versturen, die een gebruiker dan ook direct ontvangt op het moment dat de gebruiker notificaties van de PWA heeft geaccepteerd.
 • Een PWA heeft een responsief ontwerp, waardoor het op elk apparaat optimaal te gebruiken is. De PWA past zich aan, aan het device waarop het gebruikt wordt. Ook op een computer.
 • Met een PWA weet je zeker dat de gebruiker de juiste app gebruikt, omdat je een unieke link met je gebruiker kunt delen. Daarnaast zit het ook goed met de beveiliging, want vrijwel alle website bieden tegenwoordig netjes beveiligde verbindingen.

Kortom, een PWA scheelt behoorlijk in de kosten en kan zowel op een computer, als tablet of smartphone worden 'geïnstalleerd'. Het neemt geen ruimte in beslag op het device, omdat het eigenlijk een soort van bookmark is naar jouw app die vervolgens in een standaard browser kan worden bekeken als het een native app is.

Heb je na het lezen van dit artikel interesse in een Progressive Web App voor jouw onderneming / product? Neem dan gerust contact met mij op. Samen kijken we dan wat we voor elkaar kunnen betekenen. Meer informatie vind je op deze pagina.

vanWelie.net
Dennis Niekel-van Welie

KvK: 78002087
IBAN: NL 57 KNAB 0502 2489 71

Contact