Paard & Koets 2018

Zondag 22 april ben ik samen met mijn vriendin naar Paard & Koets 2018 in het Limburgse Kronenburg geweest. Het was een prachtige, gezellige maar vooral ook een spectaculaire dag. Hier zouden we echt nog wel vaker heen willen!

Het was vroeg voor een zondagochtend: 9.00 uur uit bed. En om 9.30 uur in de auto richting Limburg. We hadden ongeveer 175 km voor de boeg. Dan nog maar even vergeten dat je deze aan het einde van de dag ook weer terug moet rijden.

En het begon al lekker. We kwamen aan op het parkeerterrein. Doe ik het raam van de auto naar beneden en zeg: “Goeie morguh! Wij komen parkeren voor Paard & Koets.” “Dat is helemaal goed. Dat kost u dan €5,-.” “Kan ik pinnen?”, vraag ik. “Nee, alleen contact, helaas”, zegt de parkeerman. Toen zaten we met een probleem. Ik heb geen contact geld op zak. Mijn vriedin hooguit €2,50 contant. “Dan moet u even naar een pinautomaat in het dorp”, zegt de parkeerman. “Dan moet hij naar Sevenum”, roept een andere parkeerman van verderaf. “Hebben we in Kronenburg geen pinautomaat?”, vraagt onze parkeerman weer. “Nee, natuurlijk niet”, is het antwoord van de andere parkeerman. Ik moest er met mijn vriendin wel om lachen. Wat zijn wij dan toch behoorlijk stadse mensen. Maar goed. Om het verhaal kort af te maken: Ik heb uiteindelijk mijn rijbewijs als borg achtergelaten. Vervolgens bij de ingang van het evenement bij de servicebalie die vereiste €5,- gepind en aan de parkeerman gegeven. Problem solved!

Waren we dan toch binnen. Eerst maar eens een rondje lopen over het terrein. Na 45 minuten dachten we dat we het hele terrein wel hadden gezien, maar later op de dag kwamen we erachter dat er nog een heel “weiland” bij hoorde. Daar werd onder andere nog een internationale wedstrijd verreden met paard en wagen.

Ik ben er die dag ook achtergekomen dat Paard & Koets en enkele internationale wedstrijden voor menners met elkaar waren samengevoegd. Dus er werden op het ene deel van het terrein clinics gegeven en op het andere deel van het terrein werden internationale menwedstrijden verreden. Deze combinatie maakte het wel heel erg leuk. In de ochtend was de internationale vaardighedenwedstrijd en in de middag een soort marathon met 7 hindernissen.

Tussendoor heb ik zelf ook nog 10 minuten de leidsels in handen gehad van een “tandemcombinatie”. Dit is een paard voor een ander paard. Het voorste paard loopt er eigenlijk voor spek en bonen bij, want het achterste paard doet al het werk (de koets trekken enzo). Het was nog best wel een beetje lastig om ze allebei achter elkaar te laten lopen. Vooral het voorste paard (Woensdag) leek soms nogal een borreltje op te hebben … Maar, in draf ging het een stuk beter.
Er is mij ook verteld hoe deze combinatie is ontstaan: “Vroeger moesten ze nog wel eens een reservepaard meenemen, maar wisten ze niet zo goed waar ze dat paard kwijt moesten. Dus hebben ze toen maar het paard voor het trekkende paard gezet.”. Of het echt waar is, weet ik niet. Maar het klinkt aannemelijk. Het waren leuke mensen en het was zeker tof om dit een keer gedaan te hebben.

We sloten de dag af met de internationale marathonwedstrijd. Deze was erg spectaculair en spannend. Vooral hindernis 3 & 7 waren erg spectaculair om te zien. Dit waren de waterhindernissen. Hierbij heb ik dan ook enkele foto’s gemaakt.

Klik hier voor meer spectaculaire foto’s.

Op den duur stond er bij hindernis 3 een Fransman (van een Frans team) met zijn hond naast mij. Dit was zo’n leuke, lieve hond, dat ik hier ook nog een paar foto’s van gemaakt had.

Al met al dus een enorme leuke, leerzame en gezellige dag. Het weer was ook fantastisch! Sterker nog: We waren nog maar net onderweg naar huis, rond 18.15 uur, en het ging vervolgens 1,5 minuut volledig los. Als we niet in de auto hadden gezeten, waren we tot onze ondergoed nat geweest. Zoveel geluk hebben we met het weer gehad.

Een reactie plaatsen