Ongewenste personen uit je online les / vergadering houden met Microsoft Teams

15 januari 2021
Leestijd: 3 minuten

Het afstandsonderwijs en afstandswerken begint zo zachtjes aan een beetje normaal te worden. De leerlingen beginnen langzaam aan met het stoppen van de kat uit de boom kijken. Enkele leerlingen starten een ontdekkingsreis om de les te kunnen verstoren of de docent van zijn/haar digitale voetstuk te brengen in de online les. Maar hoe ga je je hier tegen wapenen als docent / organisatie?

In deze post wil ik je als docent twee handvatten meegeven, waarmee je zelf redelijk de controle kunt houden in je online les. Je kunt met deze handvatten in ieder geval zelf bepalen wie er wel en niet mogen meedoen in je online les en wat de leerling wel en niet mag doen.

Hopelijk vertel ik in deze post ook niet heel veel nieuwe dingen, want dat zou dan betekenen dat je al heel goed op weg bent!

Vergaderopties in Microsoft Teams voordat de vergadering begonnen is.
Vergaderopties in Microsoft Teams voordat de vergadering begonnen is.

De lobby gebruiken

Microsoft Teams heeft een functie ingebouwd, waarin je genodigde van een vergadering kunt laten wachten voordat ze in de vergaderruimte aankomen. Om de genodigde toe te laten tot de vergaderruimte, dient de organisator van de vergadering de genodigde goed te keuren. Of er mensen in de lobby zitten te wachten wordt je op meerder manieren kenbaar gemaakt in de vergadering binnen Teams: via een pop-up en via het deelnemers venster in de vergadering.

Als docent heb je op deze manier dus controle over wie wel en niet in je les kan deelnemen. Daarnaast heb je uiteraard ook de mogelijkheid om op deze manier ook leerlingen je digitale lokaal uit te sturen, mocht de leerling zich echt niet meer kunnen gedragen na meerdere waarschuwingen.

Er zijn verschillende opties voor de lobby. Je kan in de vergaderopties instellen wie wel en niet de lobby mogen overslaan en direct in de vergadering mogen aansluiten:

  • Iedereen: niemand hoeft in de lobby te wachten en komt direct in de vergadering terecht.
  • Personen binnen de organisatie en van vertrouwde organisaties: iedereen met bepaalde e-mailadressen (bijvoorbeeld @vanwelie.net en @gamedidactiek.net) hoeven niet in de lobby te wachten. Alle andere belanden wel eerst in de lobby (bijvoorbeeld @outlook.com of @gmail.com).
  • Personen binnen de organisatie: Al je collega's met een werkmail of alle leerlingen met een bepaalde schoolmail (bijvoorbeeld @vanwelie.net) mogen de lobby overslaan. Iedereen zonder werkmail of schoolmail (bijvoorbeeld @gamedidactiek.net, @outlook.com of @gmail.com) komen eerst in de lobby terecht.
  • Alleen mezelf: Met deze optie kan alleen jij, als organisator van de vergadering, de lobby overslaan. Verder komt iedereen eerst in de lobby terecht.

Als je dus veel last hebt van ongewenste gasten, is het aan te bevelen om de laatste optie in te stellen.

Vergaderopties beheren tijdens een vergadering.
Vergaderopties beheren tijdens een vergadering.

Presentator of genodigde

Wil je meer controle over je eigen les en daarmee ook een betere klassenmanagement kunnen uitvoeren in je klas, dan is het verstandig om ook gebruik te maken van de presentator-rol en die alleen voor jezelf in te stellen. Als je de optie alleen ik gebruikt, kunnen genodigde (dus leerlingen) bijvoorbeeld niet zomaar hun scherm delen, andere dempen of zelfs anderen uit de vergadering zetten. Wel hebben ze nog controle over hun microfoon.

Mocht je ook willen instellen dat leerlingen de microfoon niet kunnen ontdempen, dan kan je het schuifje onder de presentatie-instellingen uitzetten.

Zijn er meerdere presentatoren nodig in een vergadering? Dan kan je dit op twee manieren instellen:

  1. Weet je vooraf al wie de presentatoren worden? Nodig ze dan uit voor de vergadering en stel daarna bij de vergaderopties in dat alleen specifieke personen mogen presenteren.
  2. Wil je tijdens de vergadering iemand een digitale presentatie laten houden, dan kan je ook via het deelnemers venster met je muis over de naam van de betreffende persoon heen gaan. Dan verschijnen er drie puntjes achter de naam van die persoon. Kies in dat menu dan voor de optie Presentator maken. Op dat moment krijgt die persoon dan dezelfde rechten als die van de organisator. Op het moment dat de betreffende persoon klaar is met presenteren, kan je deze persoon weer de rechten ontnemen. Dit doe je door wederom weer met je muis over de naam van die persoon te gaan in het deelnemers venster en onder de drie puntjes te kiezen voor de optie genodigde maken.

Sparren over Teams?

Als ict-coördinator en docent ben ik behoorlijk goed thuis in Teams en hoe je het zo effectief mogelijk kan inzetten voor je lessen. Wil je daar met mij eens over sparren? Reageer dan gerust op deze post door mij een chatbericht te sturen (via de chatknop rechtsonder op elke pagina).

Mocht je nog andere mooie oplossingen hebben binnen Teams om ongewenste gasten buiten de vergadering te houden, ook dan hoor ik graag van je!

vanWelie.net
Dennis Niekel-van Welie

KvK: 78002087
IBAN: NL 57 KNAB 0502 2489 71

Contact