Gamedidactiek

Een spelletje spelen is erg leuk en gezellig. Het bevorderd je motivatie om te winnen en het beste uit jezelf te halen. Je wilt ten slotte de beste worden van het spel dat je aan het spelen bent. En er zijn vele spelletjes te bedenken: bordspellen, kaartspellen en online spellen.

Boodschappen doen wordt ook leuker als je er naast je boodschappen nog iets extra’s mee kunt verdienen. Zo doen verschillende supermarkten er bij een bepaald bedrag nog een extra beloning/bedankje bij als je bij de betreffende supermarkt weer je boodschappen hebt gedaan. Als twee verschillende supermarkten producten aanbieden voor dezelfde prijs, dan ben je toch geneigd naar de supermarkt te gaan die je net iets extra’s geeft. Dus dat verhoogt weer je motivatie om bij die supermarkt je boodschappen te gaan doen.

Laten we van het onderwijs ook één groot, leerzaam spel maken! Laten we de leerlingen uitdagen om verschillende “spelletjes” te spelen met de lesstof die we ze volgens het curriculum moeten aanbieden. Door gamification toe te passen in het onderwijs sla je een aantal vliegen in één klap: formatieve evaluatie, flipping the classroom en directe, effectieve feedback.

Met gamification is een verveelde leerling verleden tijd!

Gamification in 7 woorden


Doel

Maak het leerdoel niet het doel op zich, maar maak van het bezig zijn met de lesstof hét doel!

Uitdaging

Bouw obstakels in om uit te dagen en trigger de creativiteit en activeer de voorkennis.

Levels

Wordt de beste! Speel alle levels uit en verdien de maximale beloning voor de geleverde prestaties.

Voortgang

Laat zien hoe goed ze zijn, zodat ze er over op kunnen scheppen bij familie en vrienden.

Autonomie

Geef keuzes over de verdiende beloningen. Laat ze beloningen strategisch inzetten om het einddoel te bereiken: Met een goed cijfer het onderwerp afronden.

Feedback

Niet meer alleen aan de docent hoeven vragen waarom de prestaties goed of fout zijn. Ga op ontdekkingsreis in het eigen kunnen en verbeter de kwaliteit van je het eigen kunnen.

Thema

Een goed boek heeft een goed verhaal met een rode draad. Maak de verbinding met de verschillende onderwerpen binnen het thema en het dagelijks leven.

Gamification laat leerlingen leren in een wereld waar fouten geen gevolgen hebben voor het echte leven!

De 3 kernwaarden voor gamification

Moet je nu een heel nieuw spel bedenken om te kunnen gamificeren? Absoluut niet! Mogen en kunnen alleen docenten gamificeren? Nee, leerlingen mogen en kunnen net zo goed de lesstof gamificeren. Als je maar rekening houdt met de drie kernwaarden van gamification:

Sleutelopdrachten

Dit zijn de belangrijke opdrachten die leerlingen goed moeten begrijpen om een uitdagende opdracht met succes en plezier te kunnen maken.

Het zijn kleine, eenvoudige opdrachten waarbij de leerlingen een nieuwe vaardigheid of weetje tot zich kunnen nemen.

Uitdagende opdrachten

Dit zijn grotere opdrachten waar meerdere en gecombineerde handelingen voor nodig zijn.

Het zijn grote opdrachten waarbij de leerlingen een verbinding moeten leggen tussen de verschillende sleutelopdrachten. Op deze manier leren ze het nut van de opgedane kennis.

Beloningen

Dit zijn vooruitzichten die de motivatie hoog moeten houden om de verschillende sleutelopdrachten en uitdagende opdrachten zo goed mogelijk te doorlopen.

Het zijn bijvoorbeeld vrijstellingen kunnen verdienen voor het daadwerkelijke proefwerk. Of bonuspunten. Afhankelijk van welk level je behaald hebt in het thema.

Het leerdoel is het uitgangspunt voor het type spel

Er zijn heel veel spellen in omloop. Bart Smit en Intertoys zijn er onder andere groot mee geworden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de zeer populaire tv-programma’s Wie is de mol (AVRO-TROS) of Kroongetuige (RTL). Dat zijn de topvoorbeelden van gamification ten voeten uit! Maar ook het spaarprogramma van jou favoriete winkel is een vorm van gamification. En alle voorbeelden hebben verschillende doelen om die vorm van gamification toe te passen.

Daarom kan je educatieve gamification ook onderverdelen in 4 categorieën:

Kennisspellen

“Rijtjes stampen” of feiten leren saai? Maak er een kennisspel van en de leerlingen zullen de kennis sneller in hun lange termijn geheugen opslaan.

Oefenspellen

Sommen maken stom omdat het moeilijk of te makkelijk is? Met een oefenspel kan je iedere leerling uitdagen en het beste uit zichzelf laten halen.

Begripsspellen

Iets nieuws te leren en dit op een leuke manier kunnen aanbieden? Maak er een begripsspel van met het leerdoel als reactie op de handelingen in het spel.

Verkennende spellen

Reflecteren op eigen gemaakte keuzes stom? Met een verkennend spel kan je leerlingen laten zien wat de gevolgen kunnen zijn van gemaakte keuzes.